Datlové košíčky
9. 1. 2007
Po Vianociach nám zostali v roku 2006 datle, ktoré u nás nikto neje, takže som si vymyslela recept, aby som ich minula.
Plnené košíčky:
Pripravíme cca 40 košíčkov, čo je pomerne veľa, keďže sú sladké a nedajú sa jesť vo veľkých množstvách.
Na cesto potrebujeme:
- 20 dkg hladkej múky
- 25 dkg nehladkej múky, napríklad špaldovú alebo pohánkovú
- 1 maslo [t.j. 250 gramov]
- med, cca 10 dkg - asi tri veľmi veľké polievkové lyžice
Cesto nie je príliš sladké, lebo extra sladká je plnka.
Vypracujeme dôkladne cesto:
Vymastíme formičky na košíčky maslom, naplníme ich a upečieme pri 200 stupňoch cca 10, podľa toho, koľko cesta do košíčka natlačíte. Po upečení vyložíme formičky na mokrú utierku a vyklopíme.
Na naplnenie už upečených košíčkov potrebujeme:
- akýkoľvek kompót, mne sa najviac osvedčili zavárané višne, čučoriedky a slivky
- čokoláda na varenie a mlieko na polevu
Na plnku:
- 1 balenie datlí
- mleté orechy
- detské piškóty
- med
- 1/3 masla
- rum
Vykôstkujeme datle a namočíme ich na hodinu do vody, nech zmäknú. Piškóty roztlčieme na prach v mažiari, alebo rozomelieme a zmiešame s mletými orechami, cca jednou lyžicou rumu, maslom a jednou lyžicou medu. Zmäknuté datle tiež zomelieme a primiešame do zmesy. Vyrobíme sladkú hmotu na plnenie košíčkov:
Do upečených košíčkov vložíme na dno trochu kompótu, v tomto pripade čučoriedok, použijeme aj šťavu, nech sa košíčky napijú.
Natlačíme plnku:
Čokoládu na varenie roztopíme s trochou mlieka vo vodnom kúpeli a polejeme ňou košíčkky. Ozdobíme napríklad sekanými mandľami. Hotové košíčky necháme cez noc postáť, aby sa vsiakla šťava a chute spojili.
Voila:
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]