arien.sk / Hŕstková polievka
Hŕstková polievka
21. 2. 2010
V jedálni v robote často robia hŕstkovú polievku. Vždy je výborná a najviac ma na nej tešia jačmenné krúpy. :) Doma som ešte hŕstkovú polievku nerobila, ale zdá sa, že konečne nastal ten správny čas.
Na polievku sme spotrebovali:
- jednu cibuľu
- jednu klobásu
- dve mrkvy
- kúsok celeru
- dve hrste šošovice
- dve hrste bielej fazule
- dve hrste jačmenných krúpov
- dva bobkové listy
- čierne korenie v celku
- soľ
Na halušky sme potrebovali:
- jedno vajco
- celozrnná múka ražná
- voda
- soľ
Do hrnca dáme nakrájanú cibuľu a klobásu a opražíme. Pridáme nakrájanú mrkvu a celer a opäť pár minút opražíme. Zalejeme vodou. Pridáme dve krste šošovice, fazule a krúpov, dva bobkové listy, zopár uličiek čierneho korenia a soľ.
Varíme, až kým všetko nie je mäkké (najdlhšie sa varí fazuľa). Nám trvalo varenie asi 2 hodiny.
Fazuľu a šošovicu možno samozrejme vopred na pár hodín namočiť, čím sa varenie skráti.
K polievke sa hodia celozrnné halušky: asi 15 dkg múky zmiešame s vajcom, štipkou soli a trochou vody (cca deci). Vymiešame cesto na halušky a necháme ho minimálne 10 minút postáť.
Halušky môžeme sádzať rovno do polievky, alebo do horúcej osolenej vody. Hotové sú hneď po vysádzaní.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]
Čo sa u nás varí
Najnovšie recepty