arien.sk / Jarná zemiaková kaša so špenátom – špenátový stamppot

Jarná zemiaková kaša so špenátom – špenátový stamppot

10. 4. 2011

Jar je výborný čas na tradičné holandské jedlo – stamppot so špenátom, alias zemiaková kaša so špenátom. Čerstvý špenát ľahko zoženieme na trhu, a príprava jedla je rýchla a maximálne jednoduchá.

Špenátovú kašu je možné jesť ako ľahké jedlo samostatne, alebo ako prílohu, napríklad s fašírkovými mäsovými guličkami alebo ježkami. Kto nevie, čo sú „ježky“, tak „ježko“ je opečená slovenská točená alebo špekáčky, nakrájané na vzorky, na obrázku vpravo. ;]

stamppot-spenat12 

Na Stamppot potrebujeme

  • zemiaky
  • petržlenovú vňať
  • listový špenát
  • maslo
  • mlieko alebo smotanu na varenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • jarnú cibuľku a čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie

stamppot-spenat01 

Postup na prípravu STamppotu

Zo špenátu odstránime hrubé stopky, umyjeme ho a necháme odkvapkať.

stamppot-spenat03

stamppot-spenat04

stamppot-spenat05

Zemiaky ošúpeme, nakrájame. Posolíme a uvaríme s trochou petržlenovej vňate do mäkka. Varené zemiaky sú najlepšie, keď sa varia s petržlenovou alebo celerovou vňaťou a rascou. :)

stamppot-spenat06

Asi päť minút pred tým, ako sú zemiaky už uvarené, si sparíme špenát.

Najprv roztopíme vo veľkom hrnci kúsok masla (hrniec musí byť dosť veľký na všetok špenát). Odkvapkaný špenát zatiaľ postriháme na menšie kusy nožnicami. Tento perfektný trik som sa naučila práve v Holandsku, keď som prvýkrát videla prípravu tohto dokonalého jedla. ;]

stamppot-spenat07

Špenát vložíme do hrnca s roztopeným maslom. Stíšime horák. Zakryjeme pokrievkou a čakáme asi dve minúty. Hrniec odokryjeme, špenát pomiešame a znovu zakryjeme na cca ešte tri minúty.

Kedy je špenát hotový vidno podľa toho, že hora špenátu sa zmenší asi na desatinu. Vypneme plyn a špenát necháme zavretý v hrnci, aby nevychladol.

V tejto fáze by mali byť práve uvarené zemiaky. Zlejme vodu. Do hrnca pridáme kus masla a mlieko alebo smotanu na varenie. Napríklad 5-10 dkg masla a deci mlieka. Okrem toho ešte mleté čierne korenie, také decentné množstvo.

Vyžuchtáme z toho normálnu zemiakovú kašu. Následne pridáme všetok špenát (bez vody, ktorá zostane v hrnci). Ochutnáme, dosolíme.

Servírovať špenátovú kašu je najlepšie s nakrájanou jarnou cibuľkou, ktorá dodá jedlu nový level šmrncu.

Na to, že je to neskutočne jednoduché a obyčajné jedlo, je to strašne super.;]

stamppot-spenat09 

No a samozrejme, zemiaková kaša je dobre známa príloha, a ako príloha môže existovať aj so špenátom. Preto prichádzajú na rad mäsové guličky.

Suroviny Na mäsové guličky

  • mleté mäso
  • vajco
  • soľ
  • čierne korenie
  • červená paprika mletá, štipľavá aj sladká
  • kápia v soli alebo len samotná soľ
  • prezle (strúhanka)

Postup na výrobu guličiek

Všetky suroviny zmiešame dohromady vo vhodnom pomere. Ja mám rada pikantné, takže odporúčam veľa štipľavej papriky.

Ugúľame guličky, alebo uplácame fašírky. :) Obalíme v prezlách.

stamppot-spenat02

Guličky ukladáme do rozpáleného oleja a pražíme asi 10 minút. Priebežne otáčame.

stamppot-spenat08

Jeme so špenátovou kašou. ;]

stamppot-spenat12


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]