arien.sk / Kuracie kari s kysnutými plackami

Kuracie kari s kysnutými plackami

7. 5. 2005

Rozpočet je asi pre 6 veľmi hladných osôb.

Suroviny na karí:

  • väčšia cibuľa
  • kuracie mäso nakrájané na kocky
  • polovica hlávky červenej kapusty
  • 2 papriky
  • viacero červených reďkoviek, ale radšej jednu veľkú bielu
  • šalátová uhorka
  • jablko
  • cca 15 strúčikov cesnaku
  • čerstvá čili paprička [alebo viac]
  • lístky mäty
  • čerstvý zázvor [môže byť i mletý sušený, ale čerstvý má výraznú chuť a sušeným sa nenahradí]
  • paradajkový pretlak
  • väčší biely jogurt
  • smotana na varenie
  • soľ
  • olej, pikantný olej

p5070002

p5070010 

p5070011 

p5070009

Základom karí je táto pasta:

p5070026

Potrebujeme na ňu tieto koreniny:
p5070012

p5070013

p5070015

  • klinčeky
  • chilli papričky
  • kardamom
  • koriander
  • badián
  • škorica [mletá]
  • aníz
  • kurkuma
  • rímska rasca
  • senovka grécka
  • čerstvý medvedí cesnak
  • zmes karí korenie

Postup:

Z korenín pripravíme pastu:
Buď kúpime koreniny mleté, ale radšej v mažiari roztlčieme jednu chilli papričku, 3 lusky kardamomu, 3 klinčeky, 1 a pol hviezdy badiánu, štedro koriandru a anízu, menej štedro rímskej rasce a senovky. Najviac bude v zmesi anízu a koriandru, ale na aníz pozor, pretože je veľmi sladký a aromatický. Ja ho ale väčšinou dám skoro hrsť.
p5070016

Používam okrem iného cesnak naložený v oleji, s kari korením, mätou, medovkou a chilli. Olej používam pikantný, v ktorom sa máčajú chilli papričky.
p5070025

Do mažiara pridáme kurkumu, jemne škorice a vytlačíme 3/4 strúčikov cesnaku a zvyšok cesnaku si odložíme. Roztlčieme aj na malinké nakrájaný zázvor.
Vymiešame na pastu.


Na rozpálenom oleji [pikantnom] opražíme cibuľku a pridáme na ňu práve urobenú pastu, ktorú rozmiešame a trochu opražíme. Pridáme nasekaný medvedí cesnak, nasekanú čerstvú chilli papričku a lístky mäty. Pridáme kuracie mäso, premiešame.
p5070027

V rozumnej miere podlejeme paradajkovým pretlakom a vodou, aby sa nám mäso nepripaľovalo. Posolíme. Pridáme zmes kari korenia, aby bolo mäso úplne žlté. Miešame a miešame, až kým kuracie mäso nie je skoro úplne hotové a jedlé.

Zeleninu nakrájame na čo najtenšie slížiky, najmä kapustu a bielu reďkovku. Keď je mäso hotové, pridáme všetku zeleninu, dobre premiešame. Pridáme jogurt a smotanu na varenie, prípadne ešte vodu, aby bolo všetko zaliate. Niekde v tomto procese pridáme soľ. Pridáme nakrájané jablko. Zakryjeme a necháme dusiť, až kym všetka zelenina nezmäkne. Na koniec vytlačíme zvyšné strúčiky cesnaku, keď už je jedlo uvarené.
p5070033

Placky

Prílohou môže byť chleba, rožky, ryža, v našom prípade to boli kysnuté placky.

Potrebujeme:

  • živé kvasnice
  • 3 hrnčeky zmiešanej múky, teda cca 2,5 hrnčeka hladkej a pol hrnčeka celozrnnej pšeničnej [alebo inej]
  • jedno vajce
  • jeden malý biely jogurt
  • 3/4 pol. lyžice soli
  • 2 pol. lyžice oleja
  • trochu prášku do pečiva [cca 1 malú lyžičku]

Kocku kvasníc rozdrobíme a zarobíme s teplou vodou a cukrom, necháme kvasiť.
Keď kvasnice vykvasia, spravíme cesto - zlejeme kvasnice s múkou, pridáme vajce, jogurt, olej, soľ a prášok do pečiva a dôkladne vybúchame cesto. Postavíme misu do horúcej vody a zakryjeme. Cesto sme urobili pred robením karí, a nechali kysnúť počas varenia.
p5070036

Keď vykysne, rozdelíme na porcie na jednotlivé placky a vyvaľkáme ich. Necháme chvíľku postáť, aby dokysli. Placky pečieme po jednej, po dvoch, v rozpálenej trúbe. Pečieme krátko, dve-tri minúty alebo menej, počas pečenia otočíme, aby zhnedli z oboch strán.
p5070043

p5070052
p5070054


Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]