Kuracie kari s kysnutými plackami
7. 5. 2005
Rozpočet je asi pre 6 veľmi hladných osôb.
Suroviny na karí:
- väčšia cibuľa
- kuracie mäso nakrájané na kocky
- polovica hlávky červenej kapusty
- 2 papriky
- viacero červených reďkoviek, ale radšej jednu veľkú bielu
- šalátová uhorka
- jablko
- cca 15 strúčikov cesnaku
- čerstvá čili paprička [alebo viac]
- lístky mäty
- čerstvý zázvor [môže byť i mletý sušený, ale čerstvý má výraznú chuť a sušeným sa nenahradí]
- paradajkový pretlak
- väčší biely jogurt
- smotana na varenie
- soľ
- olej, pikantný olej
Základom karí je táto pasta:
Potrebujeme na ňu tieto koreniny:
- klinčeky
- chilli papričky
- kardamom
- koriander
- badián
- škorica [mletá]
- aníz
- kurkuma
- rímska rasca
- senovka grécka
- čerstvý medvedí cesnak
- zmes karí korenie
Postup:
Z korenín pripravíme pastu:
Buď kúpime koreniny mleté, ale radšej v mažiari roztlčieme jednu chilli papričku, 3 lusky kardamomu, 3 klinčeky, 1 a pol hviezdy badiánu, štedro koriandru a anízu, menej štedro rímskej rasce a senovky. Najviac bude v zmesi anízu a koriandru, ale na aníz pozor, pretože je veľmi sladký a aromatický. Ja ho ale väčšinou dám skoro hrsť.
Používam okrem iného cesnak naložený v oleji, s kari korením, mätou, medovkou a chilli. Olej používam pikantný, v ktorom sa máčajú chilli papričky.
Do mažiara pridáme kurkumu, jemne škorice a vytlačíme 3/4 strúčikov cesnaku a zvyšok cesnaku si odložíme. Roztlčieme aj na malinké nakrájaný zázvor.
Vymiešame na pastu.
Na rozpálenom oleji [pikantnom] opražíme cibuľku a pridáme na ňu práve urobenú pastu, ktorú rozmiešame a trochu opražíme. Pridáme nasekaný medvedí cesnak, nasekanú čerstvú chilli papričku a lístky mäty. Pridáme kuracie mäso, premiešame.
V rozumnej miere podlejeme paradajkovým pretlakom a vodou, aby sa nám mäso nepripaľovalo. Posolíme. Pridáme zmes kari korenia, aby bolo mäso úplne žlté. Miešame a miešame, až kým kuracie mäso nie je skoro úplne hotové a jedlé.
Zeleninu nakrájame na čo najtenšie slížiky, najmä kapustu a bielu reďkovku. Keď je mäso hotové, pridáme všetku zeleninu, dobre premiešame. Pridáme jogurt a smotanu na varenie, prípadne ešte vodu, aby bolo všetko zaliate. Niekde v tomto procese pridáme soľ. Pridáme nakrájané jablko. Zakryjeme a necháme dusiť, až kym všetka zelenina nezmäkne. Na koniec vytlačíme zvyšné strúčiky cesnaku, keď už je jedlo uvarené.
Placky
Prílohou môže byť chleba, rožky, ryža, v našom prípade to boli kysnuté placky.
Potrebujeme:
- živé kvasnice
- 3 hrnčeky zmiešanej múky, teda cca 2,5 hrnčeka hladkej a pol hrnčeka celozrnnej pšeničnej [alebo inej]
- jedno vajce
- jeden malý biely jogurt
- 3/4 pol. lyžice soli
- 2 pol. lyžice oleja
- trochu prášku do pečiva [cca 1 malú lyžičku]
Kocku kvasníc rozdrobíme a zarobíme s teplou vodou a cukrom, necháme kvasiť.
Keď kvasnice vykvasia, spravíme cesto - zlejeme kvasnice s múkou, pridáme vajce, jogurt, olej, soľ a prášok do pečiva a dôkladne vybúchame cesto. Postavíme misu do horúcej vody a zakryjeme. Cesto sme urobili pred robením karí, a nechali kysnúť počas varenia.
Keď vykysne, rozdelíme na porcie na jednotlivé placky a vyvaľkáme ich. Necháme chvíľku postáť, aby dokysli. Placky pečieme po jednej, po dvoch, v rozpálenej trúbe. Pečieme krátko, dve-tri minúty alebo menej, počas pečenia otočíme, aby zhnedli z oboch strán.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
Komentár č. 17. augusta 2018, 17:32autor: Zafira •
web
Tak toto vyzerá veľmi luxusne, sexy a chutne. Mňam!