arien.sk / Rebarborový koláč
Rebarborový koláč
28. 5. 2007
Rebarborový koláč som robila prvýkrát, recept som si vymyslela. U nás doma je zvykom z rebarbory robiť skvelý chladený kompót. Koláč bol rovnako dobrý ako kompót, až tak, že som si rebarboru zamrazila, že urobím druhý koláč v zime.
Potrebujeme:
- rebarboru, asi 8 stebiel
- jedno celé vajco
- 5 lyžíc práškového cukru [to je asi 150 g, rátam]
- 200 g polohrubej múky
- cca 80 g masla [tak od oka]
- jeden vanilkový cukor do cesta, a jeden na posypanie rebarbory navrch
- klinčeky
- mletú škoricu
Postup:
Ošúpala a nakrájala som asi 8 stebiel rebarbory, na 5-6 centimetrové kúsky.
Dala som ich do misy a posypala hojne práškovým cukrom [povedzme 150-200 gramov] a popremiešavala. Takto som rebarboru nechala stáť 20 minút, nech pustí vodu.
Do misy som hodila celé vajco a rozmiešala v ňom práškový a vanilkový cukor.
Potom som v tom ešte s veľkou vervou rozmiešala maslo.
Do toho som rukou zamiesila múku a vzniklo lepkavé cesto, čo by som normálne použila skôr na čajové pečivo.
Do tortovej formy som dala papier na pečenie a na dno som natlačila cesto, tak aby na okrajoch trochu vystupovalo do hora, asi pol centimetra, len tak pre efekt.
Na to som náhodne nahádzala rebarboru, ktorá už medzitým pustila asi deci vody.
Roztĺkla som asi 6 klinčekov a tie som nasypala na vrch, plus mletú škoricu a ešte jeden celý vanilkový cukor.
Piekla som na 170 stupnoch asi 35 minút.
Včera večer to vyzeralo takto, lebo bola tma:
A dnes ráno to bolo oveľa farebnejšie:
Ešte treba poznamenať, že rebarbora pustila pri pečení ešte asi dvakrát toľko vody čo predtým, takže keď sme koláč vybrali z trúby, tak na ňom bola asi centimetrová vrstva vody. Tak sme to celé nechali asi pol hodinu vo forme stáť, a voda sa späť vsiakla do rebarbory a do koláča, takže je to celé výborne mäkké.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]
Čo sa u nás varí
Najnovšie recepty