arien.sk / Tradičná plnená paprika v paradajkovej omáčke

Tradičná plnená paprika v paradajkovej omáčke

22. 3. 2011

Plnená paprika v paradajkovej omáčke je to správne domáce jedlo. Chutí v zime aj v lete, nie je náročná na prípravu a dá sa urobiť z malého množstva surovín. V prípade upravenej prípravy je aj málo kalorická, alebo dokonca vegetariánska.

Tradičná plnená paprika v paradajkovej omáčke

Na papriky potrebujeme

  • mleté mäso
  • ryža
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá štipľavá
  • čierne korenie
  • rasca mletá
  • soľ
  • vajíčka
  • papriky, najlepšie sú také trochu šťipľavé
Na 0,5 kg mäsa ide 15-20 dkg ryže a 2 vajcia. Alebo od oka.;]]

Na omáčku potrebujeme

  • mletá rasca
  • čierne korenie
  • nové korenie
  • mletá škorica
  • klinčeky
  • paprika mletá sladká
  • feferónky
  • bobkový list
  • soľ
  • paradajkový pretlak
  • cukor
  • olej
  • hladká múka na zápražku

Postup

Paprikám odkrojíme vrch a zahodíme semienka. Odkrojený vrch odložíme, pôjde do omáčky.

Mleté mäso, uvarenú alebo udusenú ryžu, vajcia, soľ, a všetky koreniny zmiešame vo vhodnom pomere. Zmesou naplníme papariky.

Príprava zmesy na plnenú papriku

Mäso je možné v tomto kroku vypustiť a vznikne vegtariánska ryžová verzia. Tiež výborná.

V hrnci na oleji veľmi krátko opražíme škoricu, drvené klinčeky, drvené čierne a nové korenie, hojne sladkej mletej papriky a drvené feferónky. Po kratučkom opražení, aby sa uvoľnili vône korenia, zasypeme hladkou múkou, rozmiešame a opražíme na bledohnedo (urobíme zápražku).

Zalejeme vodou a pridáme paradajkový pretlak. Pretlakom nešetríme, ja dávam s vodou jedna k jednej.

Dosypeme cukrom a soľou. Cukru zvyčajne treba dať oveľa viac, ako by človek čakal.;] Všetko vždy záleží od druhu pretlaku – ak je pretlak kyslejší, bude treba oveľa viac cukru. Cukor, feferónky, škorica a soľ sú v tomto jedle obzvlášť závislé na ochutnávaní počas varenia.

Do pripravenej omáčky vkladáme naplnené papriky. Prihodíme aj nakrájané vršky paprík, čo zostali pri čistení paprík a zo dva bobkové listy.

Naplnené papriky

Celé toto jedlo ide urobiť aj úplne bez paprík – namiesto naplnených paprík sa z mäsovo-ryžovej zmesi dajú formovať guľe, a tie hádzať do vriacej omáčky (do vriacej preto, aby sa nerozpadli).

Papriky sa varia opäť neurčitú dobu, ale aspoň pol hodinu. Záleží na veľkosti a type hrnca, na tom, aké tenké sú papriky a koľko je v nich plnky a podobne.;]

Podávame samotné, alebo s chlebom.

Tradičná plnená paprika v paradajkovej omáčke



Späť na kategóriu: kuchyňa

Pridať komentár:

V príspevkoch môžete používať BB kód.









Komentáre

Komentár č. 2
9. marca 2012, 9:27
autor: mary
ajakjak

Komentár č. 1
15. júla 2011, 15:17
autor: anka
recept