Tvarohový nepečený koláč s pomarančom
23. 4. 2010
Zhliadla som nedávno v televízii skvele vyzerajúci koláč, z ktorého som videla asi poslednú minútu prípravy. Tak som si ho vydedukovala len tak, po našom.;]
To, čo som vytvorila, je veľmi dobrý tvarohovo-pomarančový nepečený koláč.;]
Potrebujeme:
- vianočku alebo mazanec
[v pôvodnom recepte používaju Panettone, o ktorom som vydedukovala, že je veľmi vzdialene podobné hustejšej hrozienkovej vianočke. Alebo napríklad biskupskému chlebíku, ktovie. ;]]
- jemný tvaroh [asi pol kila]
- kyslú smotanu [jednu]
- pomarančovu šťavu a pomarančovú kôru [t.j. celý pomaranč]
- rum
- mlieko [napr. 2 deci]
- cukor práškový
- cukor vanilkový
- džem [u nás bol višňovy, taký trpkejší, výborne to ladilo s tým pomarančom]
- hrozienka [vopred namočiť do rumu, stačí 20 minút]
- komu sa chce robiť koláč farebný, ešte pripočíta kakao. ;]
- misu, do ktorej sa celý koláč uloží. Najlepšie je zatváracia.
Postup
Princíp je asi zrejmý - je to klasický nepečený tvarohový koláč, aký sa s piškótami u nás robí odjakživa, len s malými modifikáciami.
Vianočku nakrájame na normálne vianočkové plátky [povedzme 1,5 az 2 cm široké].
V miske zmiešame mlieko a rum. Vianočkovými plátmi ideme vyložiť dno a steny misy. Vždy sa namočíi kus vianočky do mlieko-rumu [decentne, nie že sa to bude dať žmýkať] a uloží sa do misy.
Zmyslom je vyrobiť steny toho koláča.
Po kompletnom vyložení misy rumovou vianočkou, potrieme celé dielo džemom a keď sa nebojíme predávkovania, tak aj jemne zasypeme práškovým cukrom. Malo by nám zostať dosť vianočky na uzavretie misy, teda na uloženie navrch naplneného koláča.
Vymiešame plnku z tvarohu, smotany, hrozienok, cukru a vanilkového cukru, nastrúhanej pomarančovej kôry a pomarančovej šťavy [cca poldeci]. Plnku premiestnime do misy, rozdistribuujeme rovnomerne a navrch opäť uložíme kusy vianočky namočené v mlieko-rume.
Ak niekto chce, môže si plnku rozdeliť na polovicu a jednu spraviť kakaovú a potom spraviť z plnky napríklad dve farebné poschodia.
Vianočkou uzavretý koláč dobre popritláčame [rukami, alebo napríklad tanierom], aby sa tvaroh dobre rozmiestnil a aby sa mlieko-rum dobre vpil, kam sa má vpiť.
Misu zavrieme [alebo zakryjeme tanierom] a uložíme do chladničky.
Odporúčam minimálne na noc, aby sa všetky chute spojili - špeciálne pomarančová vôňa nech sa rozlezie celým koláčom.
Po vychladení a odstátí sa koláč vyklopí na tanier alebo podnos a krája sa ako normálny koláč.;]
Čistá dekadencia:
Druhá verzia koláča
Druhá verzia koláča bola robená z vianočky, a na rozdiel od mazanca to nebolo také jednoduché. ;] Vianočka je totiž pomerne členitá, a niektoré medzery v dizajne som doplnila piškótami.
Namiesto potretia vnútornej strany koláča džemom som tentokrát použila roztopenú čokoládu, do ktorej som nastrúhala pomarančovú kôru.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
K tomuto článku zatiaľ nie sú žiadne komentáre. Buďte prvý. ;]