Zemiakové šúľance a taštičky s tvarohom, ríbezľovým lekvárom a prezlami
5. 4. 2011
Po bryndzových šuľancoch prišli na radu moje obľúbené sladké šuľance s prezlami. Lebo prezle a cestoviny, to je nádhera.;]
Potrebujeme
- cca kilo zemiakov varených v šupke
- 10 dkg hrubej múky
- 10 dkg krupice
- 1 vajce
- soľ
- tvaroh
- vanilkový cukor
- lekvár
- strúhanku (prezle)
- maslo
- vodu
- kryštálový cukor
Postup
Tak ako aj pri slaných šúľancoch, zemiaky uvaríme v šupke. Nastrúhame ich na jemno. Zmiešame s vajcom, štipkou soli, krupicou a múkou.
Vypracujeme cesto.
Po spracovaní cesta robíme akýmkoľvek vhodným spôsobom šúľance a taštičky. Ja som si na šúľance rozšúlala dlhší valec cesta, nakrájala som ho nožom, a individuálne nakrájané časti ešte trochu pošúlala. Taštičky som rozvaľkala valčekom a zatvárala zubami vidličky.
Taštičky som plnila tvarohom zmiešaným s vanilkovým cukrom, a ríbezľovým lekvárom. Bolo to piplavejšie ako som čakala, takže som spravila len štyri mega tašky a zvyšok ako šúľance. ;]
Šúľance a taštičky hádžeme do vrúcej vody. Keď sú hotové, vyplávu na povrch (pár minút).
Medzitým vyrobíme prezlovú posýpku
Na panvici rozpustíme maslo. Na masle opražíme prezle (pre mňa čím viac tým lepšie). Nie úplne, ale tak trochu dochrumkava.
Po opražení prezlov vezmeme asi deci vody a pokrievku na panvicu. Vodou zalejeme prezle v panvici (koldokola, cca rozvnomerne), a panvicu zakryjeme asi na päť minút pokrievkou. Opražené prezle sa sparia, zmäknú a vytvoria výborné hrudky.
Po odokrytí panvice zmiešame prezle s kryštálovým cukrom a nasypeme ich na hotové šúľance.
Späť na kategóriu: kuchyňa
Pridať komentár:
Komentáre
Komentár č. 1
27. marca 2014, 15:49
autor: adka
Ahoj, presne takéto som hladala. Moji nemaju moc radi mak, tak s lekvarom taštičky výborný napad a nam klasicky sulance spravim s kapustou a slaninkou. Diky super.